zaterdag 10 maart 2007

Van VLOG naar BROADCAST?





Een vraag die ik me stelde bij het brainstormen over deze opdracht is: vanaf wanneer zijn we geslaagd in het maken van een zender?

Deze VLOGs zijn een start, maar meer dan gelinkte filmpjes posten op een blog is het niet echt. Iedereen kan het in een handomdraai doen: http://www.freevlog.org/tutorial/.

Spreken we pas van broadcast wanneer er (ook) een opgelegd element is als een vaste programmering? Of als er dagelijks nieuwe content op komt? Of als er (naast downloads) ook streams voor handen zijn?

Bij het bekijken van http://www.mediatuner.com/ en http://www.ziepod.com/ viel de volgende gedachte bij me binnen: misschien is het verschil tussen oude broadcast en nieuwe broadcast de rol van de beheerder. Vroeger bepaalde een zendstation de content, nu kan je als user met de bovenstaande mediaspelers zelf bepalen welke kanalen je binnenhaalt en welke content. En dit zonder tussenkomst van een website. Rechtstreeks bepaald vanuit je mediaporgramma.


Een tussenweg is te vinden op http://blip.tv/ en http://www.zizone.tv/. Hier is de beheerder nog steeds de webmaster die bepaalt wat op de zender te zien is.

En wat met Public Acces TV (PAT)? Wanneer spreken we hier van? Op het internet staan 3 voorwaarden: PEG. Public, Educational en Government. Kunnen we van PAT spreken in het geval van het RITS of kan dit op zijn minst als voorbeeld dienen?
  • PUBLIC
    Hmmm. Kunnen we voldoende middelen vrijmaken (lees: bandbreedte en serverruimte)dat iedereen hiervan gebruik kan maken? Moeten we anders overschakelen naar een gratis platform buiten het RITS? Of moeten we 'public' herdefiniëren als 'lid van het RITS'? En bepaalt elke user dan mee wat er op te zien is of is er een overkoepelend beslissingsorgaan die vetorecht heeft of programmatie bepaalt?
  • EDUCATIONAL
    Mag eender welke content gepost worden? Of moet het voldoen aan enkele basisvoorwaarden? (bv te maken hebben met school) Misschien zijn enkele uitsluitende voorwaarden wel nodig om de eigenheid van de RITSzender te vrijwaren.
  • GOVERNMENT
    Tja. Misschien kan de departementsraad wel hiervoor geschikt zijn.

Een laatste bedenking bij het bekijken van alle webtv: nu jezelf publiek blootgeven zo gemakkelijk is geworden, moet er dan niet nagedacht worden over een bescherming tegen jezelf? Of wil je echt op je 40ste geconfronteerd worden met filmpjes waarin je als 13jarige zit mee te kwelen op de laatste boysbandhit?

Geen opmerkingen: